torstai 9. maaliskuuta 2017

Rakentamisen suunnittelu ja alkutyöt


Sanotaan, että oman talon rakentamiseen kuluu kaikkinensa kolme vuotta. Varmasti näin onkin kun ottaa huomioon suunnittelutyöhön, varsinaiseen rakentamiseen ja rakentamisen jälkeisiin siivous- ja pihatöihin kuluvan ajan. Jokaiseen vaiheeseen uppoaa vuoden verran.

Ajattelin listata tähän kaiken sen puuhan mitä pitää ottaa huomioon ja mitä tulee tehdä ennenkuin varsinainen talon rakentaminen voi alkaa. Itselleni ainakin tuli yllätyksenä kuinka paljon paperityötä ja huomioon otettavia asioita projekti pitää sisällään ennenkuin mitään konkreettista tapahtuu.


Meidän projektisuunnittelumme alkoi jo reilu vuosi sitten, kun aloimme hahmottelemaan talon pohjapiirrosta ja tutustuimme tonttitarjontaan. Talon suunnittelu tapahtui ensin iltahämärässä ruutupaperille lyijykynällä ja kun hahmotelma oli mieluinen, haarukoimme talopakettitoimittajia ja lähimaaston rakennusliikkeitä ja toimitimme suunnitelmamme vajaaseen kymmeneen alan yritykseen. Vastaanotto ja reagointi talotoimittajien keskuudessa oli varsin värikästä, toisinaan jopa ala-arvoista ja hintahaarukkaan mahtui jopa 100 000 euron ero. Valinnan teimme elokuun loppuun 2016 mennessä ja urakkamme toteuttaa Kotimestarit Lahdesta.

Rakennusliikkeen valinnan jälkeen tapasimme arkkitehdin joka piirsi talolle lopullisen muodon. Arkkitehtuuritoimisto on valitsemamme rakennusliikkeen yhteistyökumppani.
Sitten listalla olikin vastaavan mestarin valinta ennenkuin pystyimme hakemaan rakennuslupaa. Myös pankintätiä varten täytyi olla tiedossa projektin etenemistä valvova henkilö. Vastaava mestari siis valvoo alusta loppuun asti, että talo tehdään toimitettujen suunnitelmien mukaan laadukkaasti sovitussa budjetissa ja ajassa.
Rakennuslupaa varten oli edeltävästi naapurien kuuleminen. Se oli helppo homma, koska naapureita on yksi.
Tässä vaiheessa alkoi taas kilpailutushommat, nimittäin maaurakoitsijan. Maatyöt taputtelee Niinikosken Kaivin Kauko Rajalan johdolla.

Kaiken tämän jälkeen oli rakennusluvan hankinnan vuoro ja rakennusluvan saamisen jälkeen onkin pitänyt toimittaa yhtä ja toista lomaketta kaupungin rakennusvalvontaan. Näitä ovat mm. lvi- ja sähkösuunnitteludokumentit sekä perustus- ja rakennekuvat. Nämä kaikki tulevat onneksi rakennusliikkeen kautta hoidettua.

Tässä vaiheessa tontilla piti hiukan raivata puustoa ennenkuin varsinaiset maatyöt pystyivät alkamaan. Rakennusvalvonnasta käytiin  merkkaamassa tontille rakennuspaikan sijainti sekä rakennuksen korkeusasema maaurakoitsijaa varten. Meidän tehtävämme oli tehdä hakemus  Iv(ilmanvaihto)- ja Kvv (kiinteistön vesi- ja viemäri)-työnjohtajaa varten rakennusvalvonnasta ja samalla huolehtia liittymäsopimukset sähkö- ja vesilaitokselta.


Nyt olemme sitten siinä vaiheessa, että räjäytystyöt tontilla on hoidettu tällä viikolla ja maansiirto ja pohjatyöt ovat käynnissä. Tulevana maanantaina osallistun tontilla aloituskokoukseen mihin kokoontuvat rakennusliikkeen edustaja, kaupungin rakennusvalvonnasta vastaava viranomainen, valitsemamme vastaava mestari seekä maaurakoitsija. Tämän kokouksen jälkeen voidaan varsinainen talon rakentaminen aloittaa.




Kuvat ovat tältä päivältä ja maanantaihin mennessä tuo kaikki kivilouhe on ajettu tontilta pois ja paikalla on tasainen tila talolle ja autotallille.

Ensi viikolla alkaakin sitten valaisin, kiintokaluste - ja keittiösuunnittelu. Eli niitä mulle paremmin istuvia hommia :)

Hanna

1 kommentti:

  1. Samaistuin tuohon, että yllätyksenä tuli myös paperityön määrä. Käytännössä ei vielä ole hoidettu kaikkia niitä pois alta, meillä on vasta rakennuspalvelu etsinnässä. Kuitenkin paljon valmisteluja tehty, eikä malteta odottaa, että jonain päivänä saadaan asua omassa talossa.
    https://www.remonttiakaa.fi/

    VastaaPoista